OpetMoguSve

PARKINSONOVA BOLEST
POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA

Parkinsonova bolest utječe na središnji živčani sustav i progresivna je bolest, što znači da se simptomi s vremenom pojačavaju. Prvi simptomi koji se pojavljuju su često nemotorički te ih se ne povezuje odmah s Parkinsonovom bolešću. Nakon određenog vremena počinju se javljati i motorički simptomi, poput tremora, ukočenosti, poremećaja hoda te oslabljenog kretanja. Osim Parkinsonove bolesti, postoje i drugi neurološki poremećaji koji utječu na kretanje, a to su esencijalni tremor i distonija.

Nakon pojave simptoma, važno je odmah kontaktirati liječnika kako bi se utvrdila pravilna dijagnoza te sukladno tome utvrdila pravilna terapija. Napredak tehnologije pruža mogućnost osobi koja boluje od Parkinsonove bolesti da ponovno čini aktivnosti koje su nekada bile njegova svakodnevica kroz svoje mirne ruke, kontrolu pokreta i kontrolu svojega glasa, te na kraju i kroz vraćenu vjeru u sebe te veće samopouzdanje u koračanju kroz život. To je omogućila terapija duboke mozgovne stimulacije (DBS) koja uz pomoć punjivih ili nepunjivih neurostimulatora pozitivno utječe na kontrolu pokreta, olakšava hodanje te druge simptome Parkinsonove bolesti.

Također, život postaje lakši i za obitelji osoba koje žive s Parkinsonovom bolešću jer se vraća dio samostalnosti osobi, a time i osjećaj samopouzdanja i kvalitetnog života.

Svaka se osoba suočava s Parkinsonovom bolešću na svoj način, ima različite simptome te je proces napretka bolesti individualan. Neke će osobe imati više simptoma, neke manje, a progresivnost bolesti također će imati različit tempo. Zbog toga je teško predvidjeti razvoj bolesti i važno je svakome omogućiti jedinstvenu terapiju koja se prilagođava potrebama i simptomima pojedinca.

Kako je liječenje Parkinsonove bolesti simptomatsko i bolest neprestano napreduje, vrlo ga je bitno usmjeriti upravo na poboljšanje kvalitete života pacijenata, njihovu mogućnost da opet mogu činiti gotovo sve što su mogli i nekada te na kontrolu motoričkih simptoma koji im uzrokuju poteškoće u svakodnevnom životu i značajno utječu na kvalitetu života.